Kerst op het strand - Reisverslag uit Santiago de Chile, Chili van Jeffrey en Elle - WaarBenJij.nu Kerst op het strand - Reisverslag uit Santiago de Chile, Chili van Jeffrey en Elle - WaarBenJij.nu

Kerst op het strand

Blijf op de hoogte en volg Jeffrey en Elle

29 December 2012 | Chili, Santiago de Chile

La Serena: zon, zee en kerst vieren op het strand. Uiteindelijk zijn we hier een week gebleven. We hadden een fantastisch hostel: schone kamers met lekkere bedden, nog schonere badkamers, lekker vers brood bij het ontbijt en een mooie tuin met het belangrijkste: een enorme barbeque! We hebben dan ook 4x zitten BBQen. La Serena had zoals eerder gezegd een strand, met een 10 km lange boulevard met allemaal strandtenten erlangs. Het strand was ongeveer een half uur lopen van het hotel, dus we waren hier elke dag te vinden. Het mooie van de boulevard was dat je er een fietspad langs had lopen, dus we besloten ook een dag een fiets te huren. We zijn die dag helemaal naar de haven aan het eind van de boulevard gefietst, waar toevallig een (vis)markt was. Hier hebben we natuurlijk twee verse vissen gehaald, ter plekke van de ingewanden laten ontdoen en op de vrijgekomen plaats de vis gevuld met peterselie, ui, knoflook, limoen, peper en zout. Aluminiumfolie eromheen en natuurlijk: op de BBQ! Verder is ook de kwaliteit van het vlees in Chili fantastisch. In Chili en Argentinië is het meest voorkomende rund de Angus, beroemd vanwege zijn heerlijke malse en dikke biefstukjes. Naast een keertje twee visjes en een keer zalm in de aluminiumfolie, hebben we natuurlijk ook biefstuk (& rib-eye) boven de houtskooltjes laten grillen.

We besloten dat we ook één keer uit eten moesten gaan, en dat hoort traditioneel gezien natuurlijk met kerst. Alhoewel traditioneel: in Nederland wel ja. Hier in Chili zijn bijna alle restaurants gesloten met kerst. En dat terwijl er hier maar één kerstdag is, namelijk alleen 25 december. Op die dag zijn de Chilenen traditiegetrouw bij familie, en hebben ze allemaal recht op een vrije dag. Alleen hotels zijn dus open, en dus vonden wij een restaurant bij een luxe hotel, die wel een kerstmenu had samengesteld. Alle andere restaurants hadden dat ook, maar dan dus alleen voor kerstavond, 24 december. Nadat we op 1e kerstdag (enige kerstdag) op het strand hadden gelegen, gingen we ons dus opfrissen en opdoffen. In onze netste kleding de taxi in, en op naar het restaurant. Wij melden ons netjes volgens reservering, maar die was er niet... Huh? Na een rondvraag en een kijkje in het reserveringenboek bleek dat we toch echt gisteren hadden gereserveerd volgens de man van de reserveringen. Wat bleek? Het kerstmenu was dus toch de avond ervoor, op kerstavond! Gelukkig was het restaurant gewoon geopend en dus hebben we alsnog heerlijk zitten eten, maar dat was dus duidelijk het cultuurverschil tussen Chili en Nederland.

Die nacht hebben we een bus gepakt naar Valparaiso. Een deel van de stad is UNESCO werelderfgoed. Toen we er aankwamen snapten we waarom de verhalen op internet en in de Lonely Planet niet overdreven waren: deze kustplaats is werkelijk uniek en niks op de hele wereld lijkt erop. De stad is gelegen op heuvels langs een baai, en bijna elk huis heeft een andere felle kleur. Verder mag iedere kunstenaar met toestemming van de eigenaar een pand beschilderen of volspuiten met grafiti. Werkelijk overal vind je dus de meest kleurrijke en mooie figuren en cartoons op de huizen. Aangezien de stad erg heuvelachtig is, zijn de straten in kronkelende patronen op de steile hellingen aangelegd. De hellingen zijn soms zó steil, dat er verspreid door de stad ´ascensors´ (kabelliften) zijn gebouwd om de mensen bovenop de heuvel af te zetten. De meest van deze ascensors zijn ruim een eeuw oud, de oudste nog werkend is afkomstig uit 1883. Jammer genoeg konden we hier niet met nieuwjaar blijven, aangezien het vuurwerk in Valparaiso het mooiste is in Chili. Het wordt afgestoken vanaf marineboten in de haven, maar toen wij op 9 december een hostel wilden reserveren, waren deze al allemaal volgeboekt. Dan maar nieuwjaar vieren in de hoofdstad, Santiago!

Na twee dagen in Valparaiso pakten we de bus naar Santiago. De rit van anderhalf uur voert dwars door de bekende Casablanca Valley, de wijnstreek die de beste witte wijnen (Chardonnay en Sauvignon Blanc) en lichte rode Pinot Noirs van Chili voortbrengt. Eenmaal aangekomen in Santiago was het duidelijk dat we in een westerse metropool waren. Er wonen in deze stad ruim 5 miljoen mensen. Maar wat meteen opvalt als je deze stad vergelijkt met bijvoorbeeld Lima, is dat alles goed geregeld en geordend is. Naast brede wegen is er een duidelijk en goed geregeld openbaar vervoersnet. Naast vele busverbindingen is er een goed metronet, met lijnen die een nummer en kleur hebben zodat je snel en gemakkelijk een overzicht hebt welke lijn je moet pakken naar je bestemming. Voor de rest heeft de stad veel weg van Berlijn: vrij modern, brede (winkel)straten, een paar rustige achterafstraten vol café´s en restaurants en een alom geroemd uitgaansleven met de modernste en hipste clubs. Ergens is deze geordenheid ook wel weer jammer, de stad mist een soort van charme die oude hoofdsteden als Parijs, Amsterdam en Praag bijvoorbeeld wel hebben. Aan de andere kant zijn de schone straten, enorme winkelcentra, grote pleinen en mooie stadsparken wel weer een opluchting als je kijkt naar de vorige grote steden waar we tot nu toe geweest zijn...

Vanavond gaan we na het eten naar een stripclub, omdat Elle dat nog nooit gezien heeft. Jeffrey interesseren dat soort bezigheden niks, haha! Morgen gaan we ´s ochtends als eerste een kopje koffie drinken met benen, oftewel ´café con piernas´, om in dezelfde sfeer te blijven als de avond ervoor. Dit café ligt midden in een winkelcentrum, en je kunt er echt alleen een kopje koffie drinken. Het speciale echter is dat je kopje koffie, naast het feit dat je die´s ochtendsvroeg in een soort discotheek vol harde electronische muziek en laserlichten drinkt, gebracht wordt door een vrouw in bikini. Liefst natuurlijk met, je raadt het al, mooie lange benen.

Na twee avonden weer zelf gekookt te hebben (ja ook hier weer een BBQ in de tuin!) besloten we vandaag dat we op 30 december uit eten gaan bij een wijnbar/restaurant om de hoek van het hostel. Hier hebben ze een geweldige kaart en schenken ze 37 verschillende wijnen per glas. Deze wijnen zijn te koop in de bijbehorende wijnwinkel waar ze ook allerlei wijnattributen verkopen. Met nieuwjaar staat er een diner dat door het hostel georganiseerd wordt op het programma. Hierna gaan we natuurlijk nieuwjaar vieren in de stad. Verder gaan we nog een wijnhuis bezoeken in Maule Valley, dat te bereiken is met de metro. Na een paar dagen Santiago pakken we de bus de grens over, naar Mendoza. Deze stad ligt in de gelijknamige grootste wijnregio van Argentinië, waar we een fietstocht door de wijngaarden op het programma hebben staan.

• 01 Januari 2013 - 19:54

Karin Franssen:

Ha Elle en Jeffrey,

Gelukkig nieuwjaar!!!!
    alles goed daar, als ik jullie verslag lees krijg ik ook wel een beetje zin om die kanten op te gaan, vanmorgen nog van alles van zuid amerika op tv gezien.
    Herm heeft inmiddels facebook en kan je nu ook op de tablet volgen,hij vindt het allemaal prachtig.

Wij wensen jullie nog heeeeel veeeeel plezier en geniet ervan..

Groetjes uit Neerkant
    John Karin Herm en Siebe